Scholieren Kennemer College

Oorlog begint heel klein, ontevreden met iets zijn

Sander Hilgers, Nadia van Egmond, Chiara Frontino en Roos Boots, vier leerlingen van het Kennemer College aan de Büllerlaan, dragen op 4 mei ’s avonds tijdens de dodenherdenking in Beverwijk hun gedichten voor over oorlog en vrede. In april hebben ze met hun klassen stil gestaan bij wat vrijheid werkelijk kan zijn. Ze bekeken oorlogsfilms, luisterden naar protestsongs, bezochten onder leiding van historicus Jan van der Linden de oorlogsgraven op begraafplaats Duinrust en maakten een vrijheidsschrift. En dan schrijven ze gedichten met zinnen als: ‘oorlog begint heel klein, niet tevreden met iets zijn, of iemand af lopen kraken, van een mug een olifant maken’, enkele regels van Nadia van Egmond.

“Door dit project willen we leerlingen laten nadenken over de gevolgen van oorlog en het belang en voorrecht van vrijheid”, zeggen Mirjam Pomp en Elly Twaalfhoven die het project op het Kennemer College coördineren.

De vier scholieren zijn door het Kennemer College en het 4 Mei Comité Beverwijk gevraagd hun gedichten voor te dragen tijdens het herdenken van de oorlogsslachtoffers in Beverwijk, en dan doen ze. Op 4 mei om 19.15 uur in de aula van de algemene begraafplaats Duinrust in Beverwijk.